Gisteren was het Sinhala en Hindu-nieuwjaar in Sri Lanka. Dit blijkt het grootste feest van het jaar te zijn. De voorafgaande dagen ( met dan ook nog eens de gouvernementele verkiezingen ) was het hier ondoenlijk druk, ook in het centrum waar dan nogal wat Sri Lankanen komen mediteren. Ik heb de stad even gemeden. Eergisteren was ik uitgenodigd op het avondfeest bij Ranje ( mijn vaste touk-toukchauffeur )en zijn familie. Dit was een hele belevenis: er werd speciaal voor mij heerlijk gekookt en ik was als enige blanke een beetje de attractie. Alleen Ranje spreekt wat gebroken Engels maar dat mocht de pret niet drukken. Hoe die mensen met hun beperkte middelen toch zo mededeelzaam kunnen zijn! Het huis had Ranje zelf gebouwd en was weinig meer dan vier buitenmuren met een eternit ( asbest!) golfplatendak. Enkele binnenmuurtjes en wat gordijnen delen de plaats dan op in keuken ( geen koelkast, geen gas, koken op een houtvuur, geen waterleiding), woonplaats en slaapvertrekken. Er werd mij zelfs aangeboden om te overnachten. En Ranje, die een harde werker blijkt, behoort zeker niet tot de armsten. Hij droomt ervan ooit eens naar Belgie te komen. Wie weet...
Tussen de tekeningen die ik hier dagelijks van het centrum maak, heb ik de tijd gevonden om van een piepklein fototje van zijn zoontje een portret te maken. Zo moest ik niet met lege handen op bezoek. Een voor ons bescheiden donatie betekent een heel bedrag voor deze mensen.
Ik ben hier nu in mijn achtste week en voel mij, op fysieke ongemakken van allergische aard na, opperbest. Het vele mediteren brengt mij in een constante toestand van uppekha: geen hoogtes en laagstes maar gelijkmoedigheid en innerlijke rust. Maar nogal wat mensen zullen zich afvragen wat dat mediteren, een bezigheid die voor ons primair is, nu pecies betekent. In feite is 'meditatie' een westers woord, het oorspronkelijk paliwoord is bavana, wat 'het trainen van de geest' betekent. Gewoonlijk ondergaan wij onbewust de nimmer ophoudende gedachtenstroom die ons voortdurend ofwel terug naar het verleden voert, ofwel in de toekomst verwijlt. Veel van ons lijden onstaat door de scheiding die onze geest bewerkt met alles wat ons omringt en door de vele en dikwijls verkeerd ingeschatte veroordelingen die hij maakt.
Door middel van meditatie willen wij deze geest leren beheersen, stiltes tussen onze gedachtes laten ontstaan, milder en menselijker gaan kijken naar alles wat met ons het leven op de aarde deelt...
Hallo Ivo
BeantwoordenVerwijderenik heb hier jouw verhalen op jouw blog gesmaakt gelezen... ik herken hier en daar wat dingen die ik in Thailand vorig jaar ook heb gezien (hun zorg voor de Buddhabeelden, de grote drukte op een feestdag, de schamele internetkantoortjes, ...)
Ik meen in te zien dat je het daar naar je zin/wens begint te krijgen. Het past alleszins in het beeld dat je ons laten zien hebt op je afscheidsreceptie op onze school.
Ik was deze week in het Gildenhuis van Kruibeke, en daar zag ik in een lokaaltje van een van die vereningingen een schilderderij (portret) hangen van jou. Uit het jaar 2000. Een verrassing!
Ik heb (net als de andere collega's) hier net mijn 2 weken paasvakantie opzitten. Ik heb weer even kunnen leven als een student, hehe. Niets doen alles mag stijl. Om jouw woorden van jouw blog te quoten: 'Eerlijk? Heerlijk!'
Ivo, het ga je goed ginds!
Ik probeer vanaf nu regelmatig jouw blog te bezoeken...
Je zou het blogadres van Ward nog eens moeten doorgeven als je kan.
Haasdonkse/Kruibeekse groeten
Wouter
microphone test one two three
BeantwoordenVerwijderenIvo, ik heb ondertussen de blog van Ward gevonden... groeten Wouter
BeantwoordenVerwijderenHey Ivo,
BeantwoordenVerwijderenJe schetst niet enkel mooi met je pen maar blijkbaar ook met woorden. Het is geweldig om je bevindingen te lezen. Met dank aan Geert voor het doorgeven van je blog, want ik was hem weer verloren.
In je beschrijving lijkt mediteren erg op een bewust dagdromen. Als het dat is, wens ik je zeer mooie en waardevolle mijmeringen toe.
Je ex-collega